Balatonakarattya

A Budapest felől érkező utas itt pillantja meg először a Balatont. A magas partfal pereméről széles panoráma nyílik a tó keleti medencéjére. A tengert idéző tájat délnyugati irányban a Tihanyi-félsziget zárja le.

A rómaiak is kedvelték a Balatont. Akarattyán a zsidótemető fölött találtak rómaikori sírokat. Hadi útjuk egyik elágazása vezetett Fűzfő - Kenese - Akarattya - Siófok - Balatonkiliti - Pécs felé. A rómaiakat a népvándorlók űzték el. A hunok, gótok, avarok itt tartozkodásának emlékét örzi a Veszprémi Múzeum. Géza fejedelem 990 körül a veszprémvölgyi apácakolostornak adományozta Knésa, Csitteny, Máma, Sándor falvakat. 1109-ben Kálmán király egy peres ügyben felbontja az eredeti görög nyelvű okiratot és ebből tudhatjuk meg, hogy a falvak lakói udvarnok sorban éltek, földjük közös neve: Terra Akaratia. Földrajzi névként találkozunk: Csiteny heggyel, Matacs erdővel, Sándor dűlővel, Máma tetővel. II. Ferdinánd 1639-ben Kenesét, Mámát, Sándort a györi jezsuitáknak adta. 1773-tól a Vörösberényi Katholikus Tanulmányi Alapé volt a terület.

A 3870 lakosú község Balatonakarattya és Balatonkenese egyesítésével keletkezett. A több mint 5000 hétvégi ház és nyaraló hatalmas, 12 km hosszan elnyúló rendezett, parkos, virágos üdülőtelepet alkotott. 2012 évben sikeres és eredményes népszavazás eredményeképpen Balatonakarattya önálló község megalakult.
Körszínpad   Rákóczi fa  
        Körszínpad                                                Rákóczi fa
Évezred kapuja   Katolikus templom    Állomástéri turisztikai iroda  
Évezred kapuja           Katolikus templom  Állomástéri turisztikai iroda

STRANDOK
     
A strandon árnyas fák és tágas játszóterek
     
a sekély vízben a gyerekek biztonsággal játszhatnak
     
az úszásra alkalmas mélyvíz gyorsan elérhető
  
nálunk a levegő is tiszta
  
térképünk
Vagy ez.
BALATONKENESE
Kenesei tájház   Kenesei faluház   Kenesei katolikus templom   Kenesei református templom
               tájház                               faluház               katolikus templom  református templom