A neten rendelsz ajándékot? Ezt jobb, ha tudod


A prognózisok szerint az idei karácsonyi szezonra is sokan rendelik ajándékaikat az internetről, és valószínűleg egyre többen külföldi székhelyű webshopokból választanak. Nekik fontos tudniuk, hogy pontosan milyen adózási-és vámszabályoknak kell megfelelniük.

Ha egy másik uniós tagállamból rendelünk csomagot, akkor az vámszempontból belföldi forgalomnak tekintendő, tehát vámot és adót nem kell utána fizetni.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint Vám- és adómentes az EU-n kívüli csomag, ha annak értéke:

- magánszemély-magányszemély viszonylatban történő küldés esetén a 45 eurót (13 400 forint),

- cég-magánszemély (tehát webshop) esetében a 22 eurót (6 500 forint)

nem haladja meg.

Ha ezek az összegek nem teljesülnek a vám és/vagy adófizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul:

Magánszemély-magánszemély közötti vásárlásnál

0-45 euró között
vám- és adómentes
45,1 -150 euró között
vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1-700 euró között
2,5% vám + 27% ÁFA
700euró és e felett
kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA
Webshop esetében
0-22 euró között
vám- és adómentes
22,1 -150 euró között
vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
150,1- euró feletti
kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA
Amennyiben a csomagot vámkezeltetni szükséges, azt a Magyar Posta végzi a címzett nevében. Emiatt célszerű a csomagon feltüntetni az alábbi adatokat:

A vámkezeléshez igazolni kell a küldemény értékét. Ha a posta nem talál a küldemény burkolatához erősített, annak értékét - a NAV számára hitelesen - igazoló dokumentumot, akkor felveszi a kapcsolatot a küldemény címzettjével. A minél gyorsabb ügyintézésérdekében azt javasolják, hogy a címzett a küldő fél részére adja meg telefonos, vagy email-es elérhetőségét (így a vámkezelésnél közreműködő posta gyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot a címzettel).


A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi dokumentumok bemutatása/elküldése:

Számla árumegnevezéssel
Banki átutalásról igazolás, kivonat (internetes fizetés esetén, ún. rendelt áruk esetében)
Ajándék esetén írásos értéknyilatkozat (nem formanyomtatvány, a feladó által írt és aláírt nyilatkozat)
egyedi engedélyek, igazolások: pl. gyógyszer behozatala esetén orvosi igazolás

Ha ezek az információk rendelkezésre állnak, a vámkezelést a Magyar Posta kezdeményezni tudja, így elvileg rövid időn belül kézbesíthetik. Amennyiben a vámkezelés szempontjából további adatok, engedélyek,igazolások, stb. szükségesek, azokat a posta bekéri a címzettől,tehát ilyenkor a vámkezelés is hosszabb időt vesz igénybe.

Nem érdemes trükközni az alacsonyabb árral

Fontos tudni, hogy a posta önállóan nem bontja ki a csomagokat, azt az áruvizsgálat során kizárólag a NAV pénzügyőrei végzik kockázatelemzés és/vagy röntgenvizsgálat,vámérték vizsgálat, stb. alapján. A NAV tájékoztatása szerint megszaporodtak azok az esetek, amikor a csomagokon a valós árnál sokkal alacsonyabb értéket tüntetnek fel, illetve a csomagokban nem az az áru található, amit tartalomként feltüntettek.
A műkincsekre külön figyelnek
A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályozza minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt a kulturális örökségvédelmi hatóság engedélye nélkül kísérelnek meg postán továbbítani.


A NAV kiemelten kezeli az engedély nélküli termékek (gyógyszerek, védett növények, állatok, illetve az ezekből készült termékek, műkincsek) kereskedelmének, valamint a hamis termékek(pl. autodiagnosztikai szoftverek), a dohánygyártmányok illegális forgalmának és a kábítószer-kereskedelem megakadályozását. Emiatt egyre több csomagot vizsgálnak meg a pénzügyőrök röntgennel.

Az illegális dohánykereskedelem megakadályozása érdekében a kockázatosnak minősített csomagok közül mind az import, mind az export célúakat ellenőrzik a NAV pénzügyőrei. Amennyiben bármilyen csomaggal összefüggésben gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésre, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.

Haladóknak: a NAV néhány konkrét példával segíti az eligazodást a vámszabályok között


1. Kínából plüss játék érkezik, a szállítólevélen "Toys" (játék) árumegnevezéssel és 15 euró érték feltüntetésével. A küldemény súlya, valamint a röntgenes átvilágítás alapján megállapítják, hogy az árumegnevezés helyes és az érték is megfelelő, így vám- és ÁFA-mentes kis értékű áruként forgalomba bocsátás céljából bejelentettnek tekintendő, ezáltal kézbesíthető a címzett részére.

2. Japánból rendelt küldeménykéntMP3 lejátszó érkezik. A szállítólevélen árumegnevezésként "MP3" és értékként 120 dollár szerepel. A röntgenes átvilágítás és a belső áruvizsgálat alapján a NAV megállapítja, hogy az árumegnevezés rendben és az interneten fellelhető adatok alapján az értéket is elfogadják. Adott esetben 150 euró értékig a küldemény vámmentes, de az ÁFA-törvény alapján adóköteles, így elektronikus úton árunyilatkozatot nyújt be a Magyar Posta, ennek alapján pedig előírják a 27%-os ÁFA megfizetését. A fizetendő ÁFA összege120 dollár, az érvényes árfolyamon (215,21) számolva, 25 825 forint vámérték után 6 973 forint. A közteher közlése és bevételezése után a küldemény kézbesíthető a címzett részére.

3. Japánból magánszemélytől mobiltelefon érkezik a szállítólevélen árumegnevezésként "Gift phone" (ajándéktelefon), értékként 20 euró szerepel. A röntgenes átvilágítás után belső áruvizsgálat alá vonják a küldeményt és megállapítják, hogy a küldemény tartalma egy darab Iphone4 okostelefon. Mennyiségéből adódóan elfogadható lenne ajándékként, viszont az értéke nem felel meg a kereskedelmi forgalomba alkalmazott értékkel. A címzett értéknyilatkozatot küld be miszerint a telefon értéke 520 dollár, mely megfelel a vámadatbázisban fellelhető értékekkel, így a vámérték elfogadható és a posta elektronikus úton benyújtja az indítványt a magánszemélytől magánszemélynek küldött ajándék küldemények esetében alkalmazható 2,5 %-os átalányvámtétel, valamint 27 %-os ÁFA kulcs alkalmazásával. Számszerűsítve a fizetendő közteher 520 dollár, az érvényes árfolyamon (215.21) számolva, 111 909 forint vámérték után a vám (111 909 forint 2,5 %-a ) 2798 forint és az ÁFA pedig (111.909 + 2.798 =114.707 forint ÁFA alap 27 %-a) 30 970 forint.

(Forrás: penzcentrum.hu)

2014-2020-as operatív programok véleményezése


A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján elérhetőek a 2014-2020-as operatív programok tervezetei, melyek az alábbi linkről tölthetőek le:
www.nfu.hu/forum_pate/29

A BFT véleményezés kialakításában minél szélesebb érdekek, javaslatok tudjanak megjelenni, ezért kérem, hogy a dokumentumokat áttekinteni és véleményét, javaslatait 2013. december 2-án reggel 8.00h-ig juttassa el javaslatát a BFT partnerszervezeteihez vagy a polgármester úr részére a polgarmester@balatonkenese.hu e-mail címkre megküldeni szíveskedjen!

Udvardy-dupla Szlovákiában


A lány mezőnyt két magyar lány uralta a szlovák U16-os versenyen.
Udvardy Panna és Mészáros Lotti szállította az immáron megszokott U16-os tornagyőzelmet a múlt héten.

Ez a korosztály idén kiemelkedően sikeres fiú és lány fronton is, nem is csoda, hogy a hamarosan sorra kerülő Európa Bajnokságokon ettől a korosztálytól nem csupán a tisztes helytállás az elvárás.

Bár Panni és Lotti sem tagja az utazó válogatottaknak, most sikeresen felhívták magukra a figyelmet a szlovákiai Michalovce 3-as kategóriás U16-os versenyén, ahol a lány egyéni és páros versenyszám is róluk szólt.

A fiúknál Zeljenka Martin és Szappanos Márton a nyolcig jutott, párosban azonban Martin döntőt játszhatott a román Moldovan oldalán.

A lányoknál az 1. kiemelt Lotti az első meccsén szettet veszített, utána azonban már nem, az 5. kiemelt szlovák Pillarovát és a 4. kiemelt orosz Kamskayát is két szettben verte, majd jött a döntő a 3. kiemelt Panna ellen, aki az elődöntőben 64 16 64-re verte a 2. kiemelt orosz Mashtakovát.

A fináléban aztán a magyar ranglista 7. helyén álló Panna 61 75 arányban jobbnak bizonyult a 6. helyen jegyzett szentesi vetélytársánál és megszerezte első egyéni nemzetközi tornagyőzelmét, ami egyben az első duplázás is volt, hiszen a Talentum TC játékosa korábban Lottival megnyerte a páros versenyt is.

A múlt hét krónikájához tartozik az is, hogy Balázs Attila előző heti tornagyőzelme után elődöntőt játszhatott a szerb 10.000-esen, Totka Naomi pedig párosban döntőzött az egyiptomi 10.000-esen.

http://www.huntennis.hu/?article_hid=13772

ÚJ TRAFIKOSOK


Gyenge Katalin Terézia és Rózsa Krisztián nyit egy-egy trafikot Balatonkenesén. A hely még ismeretlen.

Veterán autós talákozó


A Fehér-partok Turisztikai Egyesület Balatonvilágoson a korábbi években megszokott "Veterán autós" találkozót szervez 2013 május 17-19 között.
Az elmúlt évben 138 veteránautó vett részt a találkozón. A tervek szerint május 19.én vasárnak 10 és13 óra között felvonulnak Balatonakarattyán és Balatonkenesén. Több helyen megállva bemutatják autóikat. Balatonkenesei Önkormányzat meghívja ebédre a régi autók utasait.


2013. március 27-től 2013. április 20-ig
vágányzár lesz.
Balatonakarattyán a "provizóriumot" elbontják
és a vasúti pályatestet átépítik.
A MÁV mindenhol ahol érintett kitette az
értesítéseket - hirdetményeket.
A vágányzár ideje alatt busz közlekedik.Második kézműves borverseny Balatonkenesén (videó)A Kelet-Balatoni Borrend második alkalommal rendezett kézműves borversenyt Balatonkenesén. A város környékén termelő gazdák közel 100 mintát neveztek megmérettetésre. Az egész napos bírálat után három nagy-arany egy arany minősítést ítéltek oda.Nagy aranyérmet kapott Németh Sándor és Kürthy Lajos, mindketten kékfrankossal. A Város bora címet Kürthy Ibolya cabrnet sauvignon bora érdemelte meg.
FELHÍVÁSA Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balatonalmádi Tankerülete fenntartásában működő általános iskolákba történő beíratásraÉrtesítjük az érintett szülőket, hogy a 2013/2014. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor:2013. április 8 - 9. (hétfő, kedd)

8.00 órától 18.00 óráigTanköteles, azaz 2007. augusztus 31-ig született gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni.

Az első évfolyamra történő beíratáskor a gyermek személyazonosítására alkalmas,

a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt

és az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell bemutatni.A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Balatonalmádi Tankerületének igazgatója hivatott a felülbírálati kérelmet elbírálni.


Hontai-Cziráki Marianna

tankerületi igazgató

A Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

(8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zsilinszky u. 10.)körzetébe tartozó települések:

Balatonfőkajár

Balatonkenese

Csajág

Küngös


KENESEI NEMZETI HÍRMONDÓ


Sajnálatos módon a Balatonkenesei Hírlap februári száma nem került kiadásra, pontosabban az utolsó percekben a nyomdából visszavonásara került. A hivatalos hírlap helyett viszont egy helyi lakos, megküldte Braccini Éva nevéhez főződő kiadványt.

Kérem az olvasókat, ne fogadják el e kiadvány hitelességét, ez csupán egy kenesei magánvéleménye. A beküldő csupán azzal a megjegyzéssel küldte el szerkesztőségünkbe,hogy ez köszönő viszonyban sincs a valósággal.

HÍRMONDÓ

Veterán autós talákozó


A Fehér-partok Turisztikai Egyesület Balatonvilágoson a korábbi években megszokott "Veterán autós" találkozót szervez 2013 május 17-19 között.
Az elmúlt évben 138 veteránautó vett részt a találkozón. A tervek szerint május 19.én vasárnak 10 és13 óra között felvonulnak Balatonakarattyán és Balatonkenesén. Több helyen megállva bemutatják autóikat. Balatonkenesei Önkormányzat meghívja ebédre a régi autók utasait.

Balatonkenese testülete tárgyalta az idei költségvetést (videó)Balatonkenese a környékbeli településektől eltérően nem költségcsökkentést, hanem 5% növelést tervez. Balatonakarattyai részönkormányzat viszont nem kaphat működési támogatást. A javított költségvetési javaslatot várhatóan március közepén újratárgyalja a testület.


Letették az esküt


A mai napon az új Településrészi Önkormányzati Testület tagjai letették az esküt.
Jelenlévő testületi tagok és a jegyző előtt.

Az eskü szövege:

"Én, (eskütevő neve) becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom tisztségemből eredő feladataimat a Balatonkenese és Balatonakarattya fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem, tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorlom.

Isten engem úgy segéljen!"

Szolgáltatók jelentkezését várjuk.


Kedves Balatonakarattyai Szolgáltatók!
A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület várja azoknak a szolgáltatóknak, vállalkozóknak a jelentkezését, akik szeretnének a település honlapjára felkerülni.
Érdeklődni:
Kiss Tamás
Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület
info@balatonakarattya.hu

Balatonakarattyai Részönkormányzat egyeztetési kezdeményezése


A Balatonakarattyai Részönkormányzat 2013.01.28.-án egyeztetést kezdeményezett Balatonkenese Város Polgármesterének címzett levelében. Idézek levelünkből: "Elősegítve és fenntartva a két településrész közötti tisztességen alapuló kapcsolatot, a Balatonakarattyai Részönkormányzat és Balatonkenese Város Önkormányzata közötti jövőbeni együttműködés tekintetében egyeztetést kezdeményezünk."
Udvardy Gábor

Új Balatonakarattyai Részönkormányzat létrejött.


    - A Balatonakarattya leválását Előkészítő Bizottság a "Magyarország helyi Önkormányzatairól" szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 98. § (7) bekezdése értelmében - figyelemmel a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013. január 22. napján kelt állásfoglalására is - 2013. január 25. napján településrészi önkormányzattá alakult, Balatonakarattyai Részönkormányzat elnevezéssel. A Részönkormányzat elnöke: Udvardy Gábor, tagjai: Vatics Erzsébet, Lengyel János, Pokornik István, Farkas Sándor, Ránky Péter, Rozs Péter.
    - Az előzőekben hivatkozottakra, a mai napon kérelmet nyújtunk be Balatonkenese Város Polgármesterének, hogy a Balatonkenese Város Képviselő Testülete a soron következő testületi ülésén vegye tudomásul a Balatonakarattyai Részönkormányzat létrejöttét a fentebb felsorolt tagokkal, továbbá a "Magyarország helyi Önkormányzatairól" szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 98. § (7) bekezdésében felsorolt jogkörökkel (a létrejött részönkormányzat egyetértése szükséges a településrészt érintő területszervezési kérdésben, a bel- és külterületek lehatárolásához, továbbá önkormányzati vagyonról, vagyoni jogokról és kötelezettségekről szóló döntéshez).
    - A jogszabály értelmében a Balatonakarattyai Részönkormányzat megalakulásától kezdődően - azaz 2013. január 25. napjától - az előbbiekben felsorolt jogkörök tekintetében a Balatonakarattyai Részönkormányzat egyetértése nélkül érvényes és hatályos döntést a Képviselő testület nem hozhat.
    - A Képviselőtestületnek a Balatonakarattyai Részönkormányzat létrejötte tudomásulvételével egyidejűleg lesz lehetősége a már korábban létrejött Balatonakarattya Településrészi Önkormányzat megszüntetésére.
Farkas Sándor


A magaspart pályázatról tárgyaltak BalatonkenesénGratuláló e-mailFrom: Lenkei Beáta [mailto:lenkeibeata@vipmail.hu]
Sent: Thursday, January 17, 2013 12:44 AM
To: Farkas Sándor ; Gábor Enzsöl
Subject: Gábor, AkarattyaKedves Sándor!

Gratulálok Akarattya önállóvá válásának alkalmából!

Köszönjük a rengeteg munkát mi, nyaralótulajdonosok! Nemcsak a saját nevünkben mondunk köszönetet azoknak, akik ezt kiharcolták, hanem a rég meghalt "őstelepes" nagyszüleink nevében is, akik fél évszázaddal ezelőtt erről a pillanatról álmodoztak.

Sajnos nem tudtam részt venni a vasárnapi ünnepségen,

Lenkei Beáta

Akarattyai Ünnepség.


Az elmúlt hétvégén rendkívül felemelő ünnepségnek voltunk tanúi. Az Előkészítő Bizottság felhívására több száz AKARATTYAI gyűlt össze a zord időjárás ellenére. A szakadó hóesésben a gyerekek a színpad körül szánkóztak, a felnőttek egymással beszélgettek. A vendéglátó nyugdíjasok íncsiklandozó finomságokkal kedveskedtek a vendégeknek Forraltbor rotyogott a kondérokban.
A Bizottság nevében Lengyel János és Vatics Erzsébet mondott köszöntő beszédet. A találkozót rögtönzött tűzijáték zárta be.
Kiss Tamás

Fotók a képek menü alatt megtekinthetők,

Már 200 helyen lehet használni a március végén bevezetett helyi fizetőeszközt, a Balatoni Koronát, állítólag egyre több magyar ismeri.


Beváltotta a Balatoni Korona a hozzá fűzött reményeket - mondta Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az év végén az önkormányzatok összesen 10 millió forint értékben adtak jutalmat Balatoni Koronában, így márciustól az év végéig 10 és 20 millió forint körüli kibocsátást értek el - tájékoztatott az elnök-vezérigazgató.

Elmondta, úgy tervezték, hogy a Balatoni Korona 3-4 év alatt fut fel, ennyi idő kell a széleskörű megismertetéséhez; az idei célt elérték, jövőre nagyobb lépést kell tenni, s el kell érni az 50 millió forintos kibocsátást.

Augusztusban a hvg.hu még arról írt, hogy nem igazán ismerik a fizetőeszközt a magyarok, és hogy nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket a korona. Nem volt elegendő kibocsátó és elfogadóhely, és mivel sok adminisztrációval jár, ezért nem tartják életszerűnek az áprilisban bevezetett új fizetőeszközt.

Leitold László elmondta, hogy most már 200 helyen lehet a Balatonnál, főleg szállodákban és strandokon a helyi fizetőeszközt használni. Az elnök-vezérigazgató azt reméli, sikerül elérni, hogy a helyi fizetőeszköz bekerüljön a cafeteria-rendszerbe.

A Balatoni Korona az első rendszer, amely többségi önkormányzati részvétellel működik. Az utalvány kibocsátója a Balatoni Korona Zrt., amelyet hét önkormányzat - Veszprém, Várpalota, Balatonfüred, Balatonalmádi, Litér, Tihany és Nemesvámos - alapított a megyei iparkamarával és a Kinizsi Bankkal közösen. A helyi pénz bevezetésének célja, hogy az adott térségben élénkítse a gazdaságot, plusz forrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban résztvevők számára.